新加坡南洋理工大学沈忠祥教授来我院做学术报告
发布时间: 2014-12-25 浏览次数: 513 文章来源:

1224下午,新加坡南洋理工大学沈忠祥教授三牌楼校区科学会堂第三会议室为我校师生作了题为“Antenna Design: History and Recent Developments”的学术报告。报告会由我院薄亚明教授主持,来自我院电磁场、电子通信与工程专业的研究生及多位老师聆听此次讲座。

薄亚明教授首先对沈忠祥教授的到来表示欢迎,介绍了沈教授在天线射频领域的成就。沈忠祥教授表达了对南邮师生到场的感谢,并做关于天线的主题报告。沈教授回顾天线的历史,以及近代天线射频领域的重大成果,他提出只有了解天线射频领域的历史,方可预测天线射频的未来。他还介绍了天线工作机理,天线类型以及目前热门或有价值的研究方向,最后沈教授还分享自己在天线领域的研究心得,希望我们学校的研究生在天线射频领域做出一份成绩。
        在学术报告会最后在座师生就天线的相关问题和沈教授进行了积极互动。

报告人简介:

Zhongxiang Shen received the B. Eng. degree from the University of Electronic Science and Technology of China, Chengdu, China, in 1987, the M. S. degree from Southeast University, Nanjing, China, in 1990, and the PhD degree from the University of Waterloo, Waterloo, Ontario, Canada, in 1997, all in electrical engineering.From 1990 to 1994, he was with Nanjing University of Aeronautics and Astronautics, China. He was with Com Dev Ltd., Cambridge, Canada, as an Advanced Member of Technical Staff in 1997. He spent six months each in 1998, first with the Gordon McKay Laboratory, Harvard University, Cambridge, MA, and then with the Radiation Laboratory, the University of Michigan, Ann Arbor, MI, as a Postdoctoral Fellow. In Jan. 1999, he joined Nanyang Technological University, Singapore, as an assistant professor. He has been an associate professor in the School of Electrical and Electronic Engineering, NTU, since Jan. 2004. Dr. Shen served as Chair of the IEEE MTT/AP Singapore Chapter in 2009. He was the Chair of IEEE AP-S Chapter Activities Committee from Jan. 2010 to July 2014. He is currently the Secretary of AP-S.

His research interests include design of small and planar antennas for various wireless communication systems, analysis and design of frequency-selective structures, hybrid numerical techniques for modeling RF/microwave components and antennas. He has authored or co-authored more than 125 journal papers (among them 75 were published in IEEE Journals) and presented more than 120 conference papers.